Om mig

Mitt foto
född i Sund på Åland och så småningom utvandrad till Sollefteå/Junsele via Stockholm tänkte
"kommunicera med viligt folk" och med alla andra också.
Familj: P - make, A- dotter (kallar jag ofta UngenMin), katter och hundar
(och P:s stora barna, redan utflugna).
Jag tänkte berätta om livet och familjen, och kanske ibland skriva någon kommentar till något
jag läst i tidningar, på nätet och hört i TV och radio. Ja, och så blir det självfallet rätt mycket
av mina egna tankar om livet i största allmänhet.

OCH du får gärna "gilla" det jag skriver och lämna även gärna kommentarer.

Besöksräknare

Idag: (just nu: ) och totalt(inkl. gammal blogg):

söndag 22 april 2012

Makroner

Det är kanske inte en vetenskap att baka makroner - eller macarons  som det väl egentligen skulle heta - men litet mickel är det i alla fall.
Det som tagit mot mest är det faktum att jag skulle skålla och mala en massa mandel. Sedan vispa till en marängsmet som får exakt rätt konsistens. Ja, och så var det spritspåse i tillräcklig storlek.

Nu har dessa problem löst sig:
- jag har hittat en film på internet som visar exakt hur marängen ska se ut,
- jag har köpt spritspåsar av engångstyp med förhoppningsvis tillräcklig volym och
- jag har fått tag i mandelmjöl och slipper fixa till det själv.

Då är det bara att ta sig tid att göra detta. Dessutom får jag inrikta mig på att göra om proceduren två gånger. Jag behöver ju först testa en gång och eventuellt se resultatet ätas upp för att sedan göra om det så att kakorna finns kvar till den stora dagen.

Många recept finns det också. En del med färgade maränger och en hel del med bara färgad smörkräm. Det lutar åt att jag bara färgar krämen i ett par olika färger och smaksätter därefter.

Här följer ett av många olika recept på hur man bakar dessa små läckerbitar.

Ingredienser (20 portioner)

  • 3 dl florsocker
  • 90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
  • 1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
  • ½ dl strösocker
  • ev 5-10 droppar hushållfärg
  • Smörkräm med hallonsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk hallonsylt
  • ev. några droppar röd karamellfärg
  • Smörkräm med chokladsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • Smörkräm med citronsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 tsk pressad citron
  • ev. några droppar gul karamellfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
  3. Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
  4. Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
  5. Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
  6. Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
  8. Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
  9. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
  10. Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
  11. Låt kakorna kallna.
  12. Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
  13. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
  14. Vispa ner äggulan och hallonsylten.
  15. Färga med lite röd karamellfärg.
  16. Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
  17. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  18. Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
  19. Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
  20. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  21. Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
  22. Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
  23. Förvara i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Klicka på "Registrera dig via e-post" så får du ett meddelande när någon fortsätter kommentera detta inlägg.