Det som tagit mot mest är det faktum att jag skulle skålla och mala en massa mandel. Sedan vispa till en marängsmet som får exakt rätt konsistens. Ja, och så var det spritspåse i tillräcklig storlek.
Nu har dessa problem löst sig:
- jag har hittat en film på internet som visar exakt hur marängen ska se ut,
- jag har köpt spritspåsar av engångstyp med förhoppningsvis tillräcklig volym och
- jag har fått tag i mandelmjöl och slipper fixa till det själv.
Då är det bara att ta sig tid att göra detta. Dessutom får jag inrikta mig på att göra om proceduren två gånger. Jag behöver ju först testa en gång och eventuellt se resultatet ätas upp för att sedan göra om det så att kakorna finns kvar till den stora dagen.

Här följer ett av många olika recept på hur man bakar dessa små läckerbitar.
Ingredienser (20 portioner)
- 3 dl florsocker
- 90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
- 1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
- ½ dl strösocker
- ev 5-10 droppar hushållfärg
- Smörkräm med hallonsmak
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
- 2 msk hallonsylt
- ev. några droppar röd karamellfärg
- Smörkräm med chokladsmak
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- Smörkräm med citronsmak
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk finrivet citronskal
- 1 tsk pressad citron
- ev. några droppar gul karamellfärg
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
- Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
- Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
- Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
- Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
- Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
- Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
- Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
- Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
- Låt kakorna kallna.
- Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
- Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
- Vispa ner äggulan och hallonsylten.
- Färga med lite röd karamellfärg.
- Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
- Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
- Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
- Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
- Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
- Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
- Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
- Förvara i kylskåpet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Klicka på "Registrera dig via e-post" så får du ett meddelande när någon fortsätter kommentera detta inlägg.